Wysłany: Czw Lip 08, 2010 8:00 am podklejanie głowic
Panowie będący w branży pytanko co do podklejania głowic firmy krautkramera jestem ciekawy jakie macie w tym doświadczenie. Wiadomo kryzys zagląda do kieszeni. Wiem ze taka usługę wykonuje testing z Katowic koszt 100zł okres oczekiwania do 2 tyg. Ja coś w tym temacie działałem zabrałem się do tego tak klej cyjanopan plus podkładki wycięte z pleksi starta głowice kątową zeszlifowałem na szlifierce do zgładów metalograficznych, klej łapie dobrze. Kalibracja zakończona pozytywnie środek i kąt wyznaczony tylko różnica w dB z nówką o około 6 dB. Macie jakieś doświadczenie piszcie.
Generalnie wszystko napisałeś więc wiele tu nie trzeba komentować. Jeśli nie posiada się luksusów w postaci szlifierki do zgładów to trzeba szlifować ręcznie, a przyleganie głowicy (płaskość przylgi) najlepiej sprawdzać na śladzie rozpływającej się kropli wody na szybie. Poza tym oczywiście matowimy podkładkę i głowicę wzdłuż kierunku ruchu głowicy, a podkładki nie przyciskamy tylko pozwalamy samej się ułożyć. Ważne, aby po podklejeniu nie było widać pęcherzy powietrza, gdyż można zmienić rozkład ciśnienia akustycznego w czole wali, a co za tym idzie zdeformować pole ciśnienia (najczęstszym objawem jest niewyraźne maksimum, albo max dla kąta dużo różniącego się od nominalnego).
Poza tym u siebie kupujemy podkładki z Testingu, ale takich zwykłych jeszcze nikt nie próbował z wielu względów
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum