Strona Główna
NDT

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
problem z UT
Autor Wiadomość
woyteq 

Wysłany: Sro Lip 21, 2010 7:19 am   problem z UT

Dylemat dotyczy nastawiania czułość badania UT wg normy EN 583-2 moje podejście w tej kwestii jest następujące

Zgodnie z normą En 1712 grubość materiału badanego miedzy >15 a <40, głowica MWB 70- 4 MHz Metoda DGS poziom 2

1 kalibracja wykonana - aparat krautkramer USM 35XS
2 biorę wzorzec nr 1 i najeżdżam głowicą kątową na otworek Ø1,5 doprowadzam echo od otworka do 0,4H wciskam przycisk zap ref i wchodzę w funkcje AVG Tab gdzie wybieram otworek płaskodenny Ø1,5 oraz ustawiam krzywą na 1,5 mm i to jest moja granica rejestracji oczywiście w zależności od dł wskazania. Dalej przechodzę do ekranu głównego. Tylko mam pewien problem bo nie mam wartości decybelowej wyświetlanej na ekranie wiem ze jest jakaś funkcja ale nie potrafię do niej dojść oczywiście jak to moje podejście jest dobre jestem gotowy na fale krytyki ale mądra krytyka zawsze motywuje do lepszego działania.
Pozdrawiam i dziękuje za każda rade

sadek997 

Wysłany: Sro Lip 21, 2010 10:06 pm   

Niestety kalibracja wykonana jest nieprawidłowo, ponieważ zgodnie z zaleceniem producenta (Krautkramer) powinieneś wziąć wzorzec kalibracyjny nr 2 (W2, K2, jak zwał tak zwał ;-) ) i ustawić się na krzywiznę R25 - co jest napisane w prawym górnym rogu karty informacyjnej którą dostałeś z głowicą. Następnie w aparacie ustawiasz jako reflektor echo dna. Echo doprowadzasz do odpowiedniej wysokości (obecnie odchodzi się od wartości 0,4H a wybiera się 0,8H) i zapisujesz echo referencyjne. Dopiero teraz wchodzisz w ustawienia reflektora i ustawiasz sobie otwór płaski fi 1,5. Dodatkowo na karcie informacyjnej jest napisane jaka jest dodatkowa wartość wzmocnienia zależna od krzywizny reflektora odniesienia (w tym przypadku jest to +2dB) a korektę tą powinieneś wprowadzić w odpowiednią komórkę w tym samym miejscu w którym zmieniasz i wybierasz reflektor. Dopiero teraz masz krzywą otworka płaskodennego fi 1,5 (bez uwzględnienia strat przeniesienia i tłumienia).

Jeżeli już ustawisz krzywą na aparacie to echo o którym chcesz uzyskać informacje musi znajdować się w bramce np. bramce "a". Wartość wzmocnienia w odniesieniu do krzywej jest nazwana (bodajże) "Ha" i musisz ustawić sobie aparat aby wyświetlał tę wartość - znajdziesz w menu gdzie znajdują się wyświetlane parametry (jest ich 4 na dole ekranu, a ustawia się je w którym z menu) - znajdziesz w nie więcej niż 15s ;-)

Dawno nie pracowałem na USMie, więc może być to nazwane inaczej niż "Ha" ale jak pozmieniasz parametry wyświetlane to sobie sprawdzisz dokładnie który jest to parametr.

A tak przy okazji to nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale jeśli chodzi o poziom akceptacji 2 (prawdopodobnie poziom badania B i poziom jakości B) to dla uzyskania poziomu badania B powinieneś (zakładam złącze doczołowe ze spoiną czołową pełnoprzetopową) użyć 2 kątów wprowadzenia (np 70 i 60 st) albo 1 kąta przy założeniu, że grubość jest nie wyższa niż 25mm, a częstotliwość nominalna głowicy mniejsza niż 3MHz (czyli np. 2MHz dostępne w sprzedaży Krautkramera)

Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu